Yurtdışında çalıştım Türkiye’de emekli olabilirmiyim Türkiye’den emekli maaşı alabilirmiyim? Yurtdışı staj veya askerliğimi emekliliğime saydırabilirmiyim? Yurtdışında çalışarak Türkiye’de emekli olma şartları neler? sorularının cevabını merak edenler için işte cevapları…
Yurtdışında Çalıştım Türkiye’de Nasıl Emekli Olurum?
Yurtdışında çalışanlar, staj veya askerliğini yurtdışında yapanların Türkiye’de emekli olma ve Türkiye’den emekli maaşı alma şansları mevcut anca yurtdışında çalışanların Türkiye’de emekli olması ve emekli maaşı alması için bazı şartları yerine getirmiş olması gerekiyor. Bunların başında Türk vatandaşı olmak var. Diğer yandan yurtdışında çalışıp Türkiye’de emeklilik başvurusu yapmak isteyenlerin Türkiye emeklilik başvurusunda yurtdışında 18 yaşından sonra geçen yılların ve sürenin değerlendirmeye alınacağını göz önünde bulundurmaları gerekiyor. 18 yaşından itibaren çalışmasanız da yurtdışına kaldığınızı süreyi ve yılları Türkiye’deki emeklilik başvurunuza ekleterek Türkiye’de borçlanarak emekli olabilirsiniz.
Yurtdışında Yaşadım ve Çalıştım Borçlanarak Türkiye’de Emekli Olabilir Miyim?
Yurtdışında yaşamış ve çalışmış kişiler gerekli şartları taşıdıkları takdirde Türkiye’de borçlanarak emeklilik başvurusu yapabilir ve emekli olarak emekli maaşı alabilirler. Diğer yandan yurtdışında 18 yaşından sonraki yıllar geçerli olmak üzere Türkiye’de emekli olmak isteyen kişiler yurtdışında çalışmamış olsalar dahi borçlanarak Türkiye’den emekli olmak için başvuru yapabilirler. Borçlanarak emekli olmak isteyen adaylar SGK bünyesinde gerekli işlemleri yaparak istedikleri zaman borçlanmayı gerçekleştirebilirler ancak tam anlamıyla emekli olmak ve emekli maaşı almak için gerekli yaş şartının ve diğer koşullanların sağlanmasını beklemeleri gerekmektedir.
SGK Yurtdışı Borçlanma Kanunu Ne Diyor?
Yurtdışında çalışarak ve yaşayarak Türkiye’den emekli olmak isteyenler borçlanacakları sürede Türk Vatandaşı olma şartı bulunmakla birlikte, Türk Vatandaşlığında geçen sürelerde SGK’ya borçlanabilir. 3201 Sayılı Yurtdışında bulunan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında geçen sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından değerlendirilmesi hakkında kanun ile Yurtdışında geçen sürelerin borçlandırılması ve değerlendirilmesine ilişkin yönetmelikler uyarınca, 18 yaşını dolduran ve yurtdışında yaşayan Türk Vatandaşlarının, Türk Vatandaşı iken geçen ve belgelendirilebilir sigortalılık süreleri Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödenmiş gibi borçlandırılarak Sosyal Güvenceleri yönünde değerlendirilmektedir.
Yurtdışında Çalışanların Türkiye’de Borçlanarak Emekli Olma Şartları Neler?
Yurtdışında herhangi bir işyerinde çalışmayan ve ev hanımı olarak geçen süreler, Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na tabii sigortalılık süresi var ise borçlanmanın talep edildiği tarihte ki en son sigortalılık durumuna göre borçlandırılır. Eğer kişinin daha önce Türkiye’de sigortalılık durumu yok ise 4/b (Bağ-Kur) bendi kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak değerlendirmeye alınmaktadır. 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren yurtdışı borçlanmalarda dikkate alınacak günlük miktar, asgari günlük aylığın yüzde 45 oranına göre hesaplanacak. Diğer bir ifadeyle, 31 Temmuz 2019’a kadar geçerli olan günlük 27,29 TL tutarındaki borçlanma miktarı yüzde 40 oranında, yani gün başına 11,01 TL artarak 38,38 TL’ye yükselecek. Emeklilik yaşı, borçlanılan süre ve dolaysıyla borç miktarı artmış olacak. Emekli olmaya yetecek asgari borçlanma gün sayısı 3.600 veya 5.000 günden en az 5.400 güne (kısmi aylık için), tam aylık için kadınlada 7.200 gün ve erkeklerde 9.000 güne çıkacak.