Haberler

Yatırım Fonu Nasıl Alınır Nasıl Satılır? Yatırım Fonu Türleri

Artık gerek Türkiye’de gerekse küresel piyasalarda parayla para kazanmak eskisi kadar kolay değil. Günümüzde düşen faizler ve diğer olumsuz unsurlar yatırım yapmak isteyenleri farklı enstrümanlara yöneltiyor. Son dönemde cazip getiri miktarlarıyla yatırım fonları ön plana çıkmaya ve yatırımcılar cezbetmeye başladı. Peki yatırım fonu nasıl ve nereden alınır satılır? Yatırım fonuna alımı yapmak isteyenler için yurtiçi ve yurtdışında ne tür yatırım fonu seçenekleri mevcut?

Yatırım Fonu Nasıl Alınır Nasıl Satılır?

Yatırım fonu almak veya satmak isteyenler Türkiye’deki tüm fonlara Takasbank nezdindeki Türkiye Elektrik Fon Dağıtım Platformu’ndan (TEFAS) ulaşabiliyor. Bunun dışında yatırım fonunu satın aldıkları aracı kurumların kendi internet sitelerinden ve bu siteler üzerinden yine TEFAS’a ulaşarak işlem yapabiliyorlar.

Yatırım fonu alıp satmak için birçok platform mevcut. Yatırım fonu almak ve satmak isteyen yatırımcılar için öncelikli platformlar bankalara ve aracı kurumlara ait platformlar olarak öne çıkıyor. Banka kökenli aracı kuruluşlar ise bankalarının internet sitesi, cep şubeleri ve ATM’leri kanalıyla müşterilerine fon alım satım hizmeti sunuyor. Ancak hemen belirtelim, TEFAS sadece bir fon alım satım platformu değil. Tabii aracı kuruluşlar kendi web sitelerinden ve Kamuoyunu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden de kendi yönettikleri yatırım fonlarına ilişkin bilgileri yatırımcılarıyla paylaşıyorlar.

Yurtiçi ve Yurtdışı Yatırım Fonu Türleri

Yatırım fonu almak isteyen yatırımcılar için çeşitli seçenekler var. Yatırımcılar farklı fon seçeneklerine yatırım yaparak sermayelerini değerlendirme imkanlarına sahipler. Değişken fonlar gerek yurtiçi, gerekse yurtdışındaki tüm enstrümanlara yatırım yapıyor. Örneğin ABD borsalarından Apple hissesi de alıyor, Avrupa’dan Deutsche Bank hissesi de. Aynı portföy içinde tabii ki Türk hisse senetleri de bulunuyor. Bu arada değişken fonların en çok tercih ettiği enstrümanlar arasında özel sektör tahvili (ÖVST), Hazine bonosu, devlet tahvili, yurtdışında ihraç edilen banka ve Hazine’nin borçlanma kağıtları olan eurobond’lar da yer alıyor.

Değişken fonlar metallere de sıkça yatırım yapıyor. Altın bu fonların vazgeçilmezi olurken, gümüş, paladyum, platin de zaman zaman fonların içine dahi oluyor. Mevduat, yatırım fonları, döviz tevdiat hesapları (DTH), repo, VİOP, gelişmekte olan ülke bonoları ve hisse senetleri de kullanılan yatırım enstrümanları arasında yer alıyor.

Etiketler

İlgili Haberler

Kapalı
Kapalı