Şirketler

İkinci El Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Türkiye’de ikinci el otomobil pazarı büyüklüğü göz önüne alındığında ikinci ele araç satışlarının alım ve satım yoğunluğunun oldukça fazla olduğu görülmekte. Özellikle yüksek fiyatlı sıfır otomobillerden uzaklaşarak ikinci el araç almak isteyenlerin sayısı bu yoğunluğu daha da arttırıyor.

Hal böyle olunca ikinci el araç alım satımında birçok sorun da beraberinde geliyor. Özellikle kullanılmış otomobil satın alırken sonrasında mağduriyet yaşamamak için birçok önemli noktaya dikkat etmek gerekiyor, gerekirse bilgi sahibi ve uzman kişilerden yardım almak gerekiyor.

Peki ikinci el araç alırken nelere dikkat etmek gerekiyor, tramer kaydı ve teknik unsurlar dahil olmak üzere hangi bilgilerin ve detayların göz önünde bulundurulması şart?

İkinci El Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Aracın ekspertiz hizmeti alınma aşamasından önce tramer sorgulaması yapılmalı ve daha önce kayıt altına alınmış hasarı olup olmadığı ve hasarın boyutu öğrenilmeli.

En çok karşılaşılan unsurlardan biri de kilometresi ile oynanmış araçlardır. Bu aşamada yine tramer sorgusu, servis hizmeti aldığı yer yetkili servis ise en son kaç kilometrede servise giriş yaptığı sorgulanmalı.

Eğer yetkili serviste işlem yaptırılmadıysa hizmet alınan noktadaki kayıtlar incelenmeli ve bilginin doğruluğu sorgulanmalı.

Çok kilometre yapmış araçlarda yıpranma diğerlerine göre çok olacaktır. Tüketici aracın kilometresine göre bu yıpranmaları eşleştirmeli ve birbiri ile uyumlu olduğunu görmeli.

Aracın lastikleri (stepne ve avadanlıkları dahil), aydınlatma ekipmanları, koltukları ve boyası kontrol edilmeli yine kilometre ile uyumlu yıpranma olup olmadığına bakılmalı.

Kilometre tespitinin bir diğer unsuru da mekanik ekspertiz işlemidir. TSE 13805 belgeli noktalarda yapılan ekspertiz işlemleri esnasında tüketici işlemleri birebir izlemeli.

Dinamometre testlerinin doğruluğundan emin olabilmek için cihazın kalitesinden emin olunmalı. Bu cihazların TSE tarafından verilen ve geçerlilik süresi olan kalibrasyon belgelerinin gösterilmesi istenebilir.

Kaporta-boya hususunda ekspertiz aşamasında detaylı inceleme yapılmalı. Onarım yapılan yerde kullanılan parçanın orijinal mi, yan sanayi mi olduğu, onarım yapanların kimler olduğu önemlidir.

Güvenirliliği belli olmayan yan sanayi parçalar veya çıkma diye tabir edilen parçalar ile onarılmış araçlarda, gerek güvenlik gerekse kalite sorunlarının çıkma ihtimali yüksektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı
Kapalı