Avustralya ve Güney Amerika’da üretilip tüketilen feijoa – kaymak ağacı meyvesi son günlerde Türkiye’nin de gündeminde. Şimdilik hobi bahçelerinde peyzaj amaçlı yetiştiriliyor. Ancak girişim amaçlı bahçe kurulumu yakın. Meyve yetiştiriciliği işine girecek olanlar için en yeni fırsatlardan biri olarak öne çıkıyor.
Her işte olduğu gibi bu işerde de girişimciliğe ilk adım atanlar para kazanıyor. Orijinal adı feijoa olan kaymak ağacı Avustralya’da bizdeki elma ve armut gibi fazlaca üretilip tüketiliyor. Avrupa ve Amerika’ya ihraç edilirken diğer yandan hem meyve suyu hem de yaş meyve olarak tüketiliyor.
Kaymak ağacının şu an Türkiye’de ticari faaliyet olarak dikimi yapılmıyor. Ancak henüz sade süs bitkisi olarak ekimi yapılan kaymak ağacının geleceği parlak. Fidancılarda fidanlar 10 – 15 TL arasında alıcı buluyor. Fidancılara göre kaymak ağacı gelecekte oldukça popüler bir meyve olacak, dolayısıyla ticari amaçlı üretim için bahçe kurulmasını öneriyorlar.
Feijoa – Kaymak Ağacı tam olarak nedir? Özellikleri neler?
Meyveler oval veya yuvarlak şekilli, önceleri mat renkli. Güneş gören kısımları kırmızımsı renk alıyor. Ancak kabuk mat ve mumsu bir tabaka ile kaplı. Meyve eti kendine özgü aromalı ve çok kokulu oluyor. Meyve tutumundan sonra meyve gelişmesi çok yavaş olur. Meyve gelişme dönemi sonuna doğru birden irileşiyor. Bu dönem hasattan 3-4 hafta önceye rastlar.
Feijoa meyveleri çiçeklenme döneminden 4 veya 5 ay sonra olgunlaşıyor ve hasat ediliyor. Çiçeklenme ile hasat arasındaki süre sıcak ekolojilerde kısalıp, serin ekolojilerde uzuyor. Olgunlaşan meyvelerse yere dökülür.
Bu dönemde veya hemen öncesinde toplanması gerekir. Hasat edilen meyveler tüketim için olgunlaştırılıp, yeme oluşumuna getiriliyor. Sıcaklık ve etilen uygulaması olgunlaşmayı hızlandırıyor. Olgunlaşan meyveler hafif yumuşayıp meyve et rengi rengine dönüyor.
Meyvenin iç kısmında, çekirdek evi özü açık kahverengi olup jelatinimsi görünüyor. Meyvenin gerçek tadı bu aşamada anlaşılır. Kabul dahil meyvenin tamamı yeniliyor. Hasattan sonra yenebilir duruma gelmesi için bir hafta oda sıcaklığında bekletilip olgunlaştırılması gerekiyor.