İlk ortaya çıktığı günlerde kimsenin ne olduğunu anlayamadığı ve bu durumdan dolayı yatırım yapmayı aklının ucundan bile geçirmediği Bitcoin 2017 yılında arkasına inanılmaz büyüklükte dinamik bir yatırımcı kitlesini de alarak çok hızlı bir yükselişe imza attı. Şu günlerde çok popüler bir yatırım aracı haline gelen Bitcoin konusunda olumlu, olumsuz ve nötr yorumlar yapılıyor. Burada dikkati çeken nokta ise merkez bankası gibi devlet kurumlarının Bitcoin konusunda olumsuz yorumlar yaparken teknoloji merkezli şirketlerin ise olumlu yorumlarda bulunması. Görünen o ki Bitcoin taraftarları ona sonuna kadar inanıyorlar. Dünyanın önde gelen ülkelerinin merkez bankaları Bitcoin ve türevleri için manpülatif bir yapıda olduklarını öne sürmeye devam ederken bazı kurumlar ise bir anda çökebileceğini dile getiriyorlar.
Peki ülkelerin merkez bankaları Bitcoin, ethereum, litecoin ve diğer kripto para birimleri hakkında genel olarak neler düşünmüş, neler söylemiş? Bir göz atalım…
Amerika: Amerika merkez bankası yetkilileri ilk olarak Bitcoin’in sahipliği, saklanması ve korunması konularında sıkıntıların ortaya çıkabileceğini ancak özel sektör alternatiflerinin bu konuda çözümler getirebileceğini söyledi. Diğer yandan yine bir FED yetkilisi konuyla ilgili olarak Bitcoin konusunda henüz bir düzenlemelerinin bulunmadığını fakat bunu düşünmeye başlamanın anlamlı olabileceğini dile getirdi.
Euro Bölgesi: Avrupa merkez bankaları şu ana kadar kripto paralara yatırım yapılmasının tehlikeleri konusunda tekrarlayan uyarılarda bulundular ve bunu yapmaya devam ediyorlar. Avrupalı merkez bankalarından bazı yetkililer kripto paraların bir balon olduğunu belirtirken Mario Dragi ise dijital para birimlerinin Avrupa ekonomisi üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu ve şu an için merkez bankası para birimleri üzerinde herhangi bir tehdit oluşturmadığını söylüyor.
Çin: Çin yaptığı açıklamalarda kripto para konusunda kesin konuştu ve Çin merkez bankasının dijital para birimleri üzerinde tam kontrol sağlayacağını açıkladı. Çin’de yapılan araştırmalara göre kripto paraların benimsenmesi ve bunun yaygınlaşması için gerekli şartlar oluşmuş durumda. Diğer yandan Çin’li yetkililer dijital para birimlerinin gelişmesinin ve yaygınlaşmasının ödeme teknikleri ve kolaylığını beraberinde getireceğini dile getiriyorlar.
Rusya: Rusya merkez bankası dijital paralar konusunda ortaya çıkabilecek riskler konusunda uyarılarını yaparak kesin ve net bir şekilde tavrını koydu. Rus yetkililer fiziksel ya da dijital olması farketmeksizin kripto para birimlerinin karşısında olacaklarını dile getirirken diğer yandan da Vladimir Putin’in konuyla ilgili vereceği bir talimata kadar yatırımcıların kripto alım ve satımı yapmasına imkan sağlayan web sitelerini engelleyeceklerini belirttiler.
Hindistan: Hindistan’lı yetkililer kripto paralara terörizm açısından yaklaştı ve kripto para birimlerinin kullanımının yaygınlaşmasının kara para aklama ve terörizme para aktarımı gibi durumlar ortaya çıkarabileceğini belirttiler. Diğer yandan hali hazırda kripto para kullanımının uluslararası döviz kurallarına aykırı olduğunu da eklediler.
Türkiye: Türkiye merkez bankası başkanı kripto para birimlerinin iyi ve denetlenebilir düzenlemeler kapsamında finansal piyasalara katkıda bulunabileceğini düşünüyor. Aynı zamanda dijital para birimlerinin merkez bankaları için yeni riskler getirebileceğini, para arzı da dahil olmak üzere fiyat istikrarı gibi noktalarda sıkıntılar oluşabileceğini de sözlerine ekliyor. Başka bir yetkili ise söz konusu para birimlerinin nakitsiz bir ekonomi için önemli bir unsur olduğunu ve ödeme yöntemleri ile hızını geliştirebileceğini söylüyor.