Vergiler konusunda yeni adımların atıldığı Türkiye’de çok büyük miktarların söz konusu olduğu dijital ortamlar için dijital hizmet vergisi adı altında yeni bir vergi getirildi. Bu kapsamda dijital ortamlarda faaliyet gösteren ve iş yapan sağlayıcılar ve aracılar 2020 yılı şubat ayından geçerli olmak üzere yüzde 7.5 oranında dijital hizmet vergisi ödüyorlar.
Peki dijital hizmet vergisi tam olarak nedir? Miktarı ne kadar, nasıl ve nereye ödenecek, gider olarak gösterilebilir mi, istisnai durumlar var mı? Kimler dijital hizmet vergisi ödemez?
Dijital Hizmet Vergisi Nedir Kimler Öder?
7193 sayılı yasayla 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere “Dijital hizmet vergisi” ihdas edildi. Buna göre Türkiye’de; Dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri, bilgisayar programları, uygulamalar, müzik, video, oyun gibi sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin, dijital ortamda satışı ile bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına veya elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetler, kullanıcılar arasında mal veya hizmet satışına ilişkin hizmetler dahil olmak üzere kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi, hizmetlerinden elde edilen hasılat üzerinden yüzde 7,5 oranında dijital hizmet vergisi ödenecek.
Vergiler Gider Olarak Dikkate Alınabilecek
Bu hizmetlere yönelik dijital ortamda dijital hizmet sağlayıcıları tarafından verilen aracılık hizmetlerinden elde edilen hasılat da verginin kapsamına giriyor. Dijital hizmet sağlayıcıları bu vergiye ilişkin beyannamelerini, vergilendirme dönemini takip eden ayın sonuna kadar bağlı bulundukları vergi dairesine verip, aynı sürede vergilerini ödeyecekler. Ödenen bu vergiler, gelir ve kurumlar vergisine esas kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecek.
Dijital Hizmet Vergisi İstisnai Durumlar
Dijital hizmet vergisi konusunda bazı da istisnalar da var. Bunlardan en önemlisi, bir önceki hesap döneminde, bu hizmetlere ilişkin Türkiye’de elde ettikleri hasılatı 20 milyon TL’den veya dünya genelinde elde etikleri hasılatı 750 milyon Euro’dan (veya muadili yabancı para karşılığı TL’den) az olanlar. Bu mükellefler dijital hizmet vergisini ödemeyecekler. Yani başka bir deyişle, yukarıdaki tutarların her ikisini birden aşanlar dijital hizmet vergisinin mükellefi oluyorlar.