Ekonomi

Altın Almak ve Altına Yatırım Yapmak İsteyenler İçin Alternatif Yollar

Altına nasıl yatırım yapılır? Altına yatırım yapmak ve altın almak için kullanılabilecek yollar.

Yatırımcısına uzun vadede hiçbir zaman kaybettirmeyen ve yatırımcısının parasını enflasyona karşı her zaman korumasını sağlayan altın parlamaya devam ediyor. Uzmanlara göre artan jeopolitik risklerle birlikte dolar/tl’deki artışın da devam etmesi altın fiyatlarını gerek ons altın, gerek gram altın olarak yeni zirvelere taşıyacak ve altın yatırımcısına kazandırmaya devam edecek.

Altın alırken en bilindik yöntem genellikle fiziksel altın oluyor. Ancak artık altın almak ve altına yatırım yapmak için pek çok farklı yol var. Pek çok farklı altın hesabıyla farklı seçenekler doğrultusunda altın almak ve altına yatırım yapmak mümkün. İşte altın almak ve altına yatırım yapmak isteyenler için altın hesaplar ve alternatif yöntemler.

Altın Almak İsteyen Yatırımcılar İçin Altın Hesaplar

Birçok mevduat bankası ve katılım bankası müşterilerine hesap işletim ücretinden muaf vadeli altın hesabı açıyor. Genellikle hesap açılışlarında gram limitleri var. Hatta bazı bankalar bu hesabı açmak için 100-150 gram altın şartı arıyor. Hesaplarda bir ay, üç ay altı ay ya da bir yıl vadeler var. Bankalar bu hesaplara çok cüzi oran da olsa
faiz de uyguluyor.

ALTIN CARİ HESABI: Vadesiz olarak açılabilen, birikimlerinizin altın olarak değerlendirilmesini sağlayan hesap türü.

ALTIN KATILIM HESABI: Altına faizsiz getiri sağlayan bir hesap türü. Hesap sahiplerine hem tasarruf etme hem de kazanç elde etme imkânı sağlıyor.

BİRİKİMLİ ALTIN HESABI: Küçük birikimlerle uzun vadeli yatırım yapmak
isteyenlere yönelik bir hesap türü. Asgari bir, hatta bazı kurumlarda üç yıl, azami ise 10 yıl vadeli açılabilen bu hesaba aylık veya üç aylık periyotlarda yatırım yapmanız gerekiyor.

ALTIN TOPLAMA GÜNLERİ: Neredeyse tüm bankalar son yıllarda şubeleri kanalıyla yastık altındaki altınları toplamaya başladı. Çeyrek, yarım, Cumhuriyet altını veya kolye, bilezik, yüzük fark etmeden toplanan değişik ayarlardaki altınlar 24 ayar karşılığı hesaplanıp altın hesabına yatırılıyor. Bazı bankalar 10 gram gibi alt limitler uyguluyor.

ALTIN FON: Fon toplam değerinin en az yüzde 80’i, devamlı olarak borsada işlem gören altın ve altına dayalı para ve sermaye piyasası araçları ile altına dayalı mevduat ve katılma hesaplarına yatırılıyor. Altının TL cinsi getirisine paralel getiri elde etmeyi hedefleyen yatırımcılar için uygun.

ALTIN TAHVİL / ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI: Hazine’nin ihraç ettiği altın tahvil /Altına Dayalı Kira Sertifikası’nın en büyük avantajı stopajının yüzde sıfır olması. Bu üründe nasıl ki yastık altındaki altınlar piyasada satılarak nakde dönüştürülebiliyorsa, vatandaş dilediği zaman Altın Tahvili / Altına Dayalı Kira Sertifikasını Ziraat Bankası’na satarak ihtiyaç duyduğu nakde ulaşabiliyor. Yatırımcı vade sonunda, rafineri tarafından üretilen “Bir kilogramlık 995/1000 saflıkta külçe altın” veya Darphane tarafından üretilen “Çeyreklik
Cumhuriyet Ziynet Altını” alma hakkına da sahip oluyor.

ALTIN DEPO HESABI: Özel Cari Hesap olarak açabileceğiniz Altın Depo Hesabı ile birikimlerinizi fiziksel altın olarak değerlendirebilirsiniz.

Etiketler

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı
Kapalı