Haberler

A ve B Grubu Döviz Büroları Hangi Faaliyetlerde Bulunabilir?

Bilindiği üzere B grubu yetkili müesseseler için 200 bin TL başvuru ücreti yatırılması gerekiyor. En yeni mevzuata göre sadece A grubu döviz büroları şube açabilirken B grubu döviz büroları ise ne şube açabilir ne de müsteşarlığa şube açmak için başvuruda bulunabilir.

Peki B grubu yetkili müesseseler yani B grubu yetkili döviz büroları sahip oldukları izin belgesi ile hangi faaliyetleri yürütebilir?

A ve B Grubu Döviz Büroları Hangi Faaliyetlerde Bulunabilir?

B grubu yetkili döviz büroları Türk Parası Kıymetini Koruma ve diğer mevzuatlar kapsamında şu faaliyetleri yürütebilirler:

Kaydi para hariç yabancı paraları almak ve satmak. Kaydi para hariç yabancı paraları daha küçük veya büyük küpürlerle, ayrı cins kaydi para hariç yabancı paralarla değiştirmek.

Merkez Bankası’nca tespit edilen usul ve esaslar kapsamında dövizi natık çekleri satın almak. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından üretilen altınlar ile bir kilogramdan küçük bar veya külçe şeklindeki standart işlenmemiş altınların alım satımını yapmak.

Aynı iş günü içerisinde transfer emrinin verilmesi veya işleme konu fiziki teslimatın yapılması şartıyla; bankalar, yetkili müesseseler ve müşterileriyle bankacılık aracılığıyla yapılan transferler yoluyla yabancı para almak, satmak ve ayrıcı cins yabancı paralarla değiştirmek.

A grubu döviz büroları ise ilave olarak şu faaliyetleri yürütebilir:

Aynı iş günü içerisinde transfer emrinin verilmesi veya işleme konu fiziki teslimatın yapılması şartıyla, bankalar, yetkili müesseseler ve müşterileriyle transfer gerçekleştirebilen kuruluşlar aracılığıyla yabancı para almak, satmak ve ayrı cins yabancı paralarla değiştirmek.

Borsaya üye olmak kaydıyla, ilgili yönetmelik ve mevzuat hükümleri çerçevesinde kıymetli taşlar ile standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin ithalini, ihracını ve Borsada sürdürülmekte olan kıymetli maden ve taşlara ilişkin işlemleri yapmak.

Elektronik para kuruluşu ve ödeme kuruluşlarının temsilcisi olarak faaliyet göstermek.

Müsteşarlık tarafından izin verilmesi halinde merkez veya şube adresleri ile uygun görülen diğer yerlerde para makineleri aracılığıyla yabancı para alım satımı ve buna ilişkin işlemleri yapmak.

Tutar sınırlaması olmaksızın banka kartları ve 10 bin ABD dolar’ına kadar ön ödemeli kartlar aracılığıyla yabancı para alım satımı yapmak. Müsteşarlıkça belirlenen usul ve esaslar dahilinde müsteşarlıktan izin alınması şartıyla, yurtdışına madeni yabancı para veya TL banknot sevkiyatı gerçekleştirmek ve yine müsteşarlık tarafından uygun görülen diğer faaliyetleri gerçekleştirmek.

Etiketler

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı
Kapalı